Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

που θα γινει η κηδεια του ψωμιαδη

Στόχος της ισπανικής εφημερίδας είναι να μάθουμε ποια είναι αυτή η περιοχή της Ισπανίας, πάνω στην οποία έχουν πέσει σήμερα τα «φώτα» της υφηλίου


υδρευση αλλαγη ονοματος

Ποια είναι η Καταλονία;


Η Καταλονία, με πρωτεύουσα την Βαρκελώνη, είναι μια από τις 16 Αυτόνομες Κοινότητες, στις οποίες χωρίζεται το Βασίλειο της Ισπανίας. Οι Κοινότητες είναι αρμόδιες για την παιδεία, υγεία, μεταφορές, κοινωνική πρόνοια, περιβάλλον. Όπως και οι άλλες κοινότητες, με εξαίρεση τη χώρα των Βάσκων, η Καταλονία εισπράττει το φόρο κινητής και ακίνητης περιουσίας και το φόρο κληρονομιάς (στην Βαρκελώνη είναι ιδιαίτερα υψηλός) το φόρο για τα αλκοολούχα ποτά, το 50% του ΦΠΑ και ένα ποσοστό του φόρου εισοδήματος. Η Καταλονία είναι η τρίτη κοινότητα της Ισπανίας σε ό, τι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας και συμβάλει στο 20% του εθνικού ΑΕΠ, στη δεύτερη θέση μετά την κοινότητα της Μαδρίτης. Oι Καταλανοί καταβάλλουν στο ισπανικό φορολογικό σύστημα περισσότερα χρήματα απόσα λαμβάνουν. Το «φορολογικό έλλειμμα» υπολογίζεται από τους αυτονομιστές, γύρω στο 8% του περιφερειακού ΑΕΠ. Οι «ενωτικοί» αμφισβητούν το στοιχείο αυτό και το επανακαθορίζουν, ανάλογα με τα διάφορα έτη, ανάμεσα στο 2% και στο 6%.


Για ποιο λόγο ψηφίζουν σήμερα ;


Τα 5,5 εκατομμύρια ψηφοφόρων καλούνται από την τοπική κυβέρνηση, την Generalitat, να εκφράσουν την βούλησή τους στο δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ισπανία. Το ερώτημα που αναγράφεται στο ψηφοδέλτιο είναι: «θέλεις να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος υπό την μορφή αβασίλευτης Δημοκρατίας;». Το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε με έναν νόμο που εγκρίθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από το τοπικό κοινοβούλιο. Υπέρ εκφράσθηκε η πλειοψηφία η οποία στηρίζει την κυβέρνηση (η οποία, όμως, εκπροσωπεί το 48% της λαϊκής ψήφου) και κατά, όλη η αντιπολίτευση. Στην περίπτωση που η Generalitat ανακηρύξει την νίκη του «ναι», θα μπει σε ισχύ η ley de desconexion (νόμος απόσχισης) ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα «μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας μέσα σε 48 ώρες».


Για ποιο λόγο η Μαδρίτη αμφισβητεί το δημοψήφισμα;


Το Tribunal Supremo της Ισπανίας, που αντιστοιχεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο, «πάγωσε» το δημοψήφισμα λόγω ενστάσεων συνταγματικότητας. Η Μαδρίτη υποστηρίζει ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει την αυτοδιάθεση μόνο σε περίπτωση αποικιοκρατικής εξουσίας ή ξένης κατάληψης. Η Ισπανία είναι μία και αδιαίρετη. Η Generalitat αρνήθηκε να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου και συνέχισε, μυστικά, τις προετοιμασίες. Υποστήριξε ότι οι δικαστές δεν είναι ανεξάρτητοι, αλλά ότι έχουν ταχθεί στις υπηρεσίες της κυβέρνησης και ότι η ψήφος είναι αναφαίρετη άσκηση δημοκρατικού δικαιώματος.


Πώς αντέδρασε η Μαδρίτη;


Μετά την ανυπακοή των αρχών της Καταλονίας, η Guardia Civil συνέλαβε μερικούς από τους κύριους υπεύθυνους της πρακτικής οργάνωσης του δημοψηφίσματος, κατέσχεσε εκλογικά ψηφοδέλτια και software, απαγόρευσε την χρήση δημοσίων χώρων, ζήτησε επίσημα από δημάρχους και διευθυντές σχολείων να μην συνεργασθούν στο δημοψήφισμα, έθεσε υπό έλεγχο τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Generalitat, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να απαγγελθεί η κατηγορία της υπεξαίρεσης σε περίπτωση που τα έξοδα του δημοψηφίσματος καλυφθούν από τα ταμεία της Κοινότητας, επέβαλε πρόστιμα σε πολιτικούς ιθύνοντες και απείλησε να επιβάλει και άλλες οικονομικές κυρώσεις. Δόθηκε στην αστυνομία η εντολή να μην επιτρέψει το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων, και ούτε να στηθούν κάλπες σε ακτίνα 100 μέτρων από τα τμήματα. Δεν είναι σαφές πόσους άνδρες κινητοποιούν οι δυνάμεις ασφαλείας, ούτε αν η περιφερειακή αστυνομία θα υπακούσει στους δικαστές ή στους τοπικούς πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας. Οι αστυνομικοί υπολογίζεται ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους δέκα άνδρες για κάθε εκλογικό τμήμα. Είναι αδύνατον να εμποδιστεί παντού η προσέλευση των ψηφοφόρων.




ταψακια μιας χρησης
δεν καθαριζει το πλυντηριο ρουχων
ποδοσφαιρικη ομαδα τσελσι
οι ευκαιριες δινονται
οπεκεπε β δοση πετρελαιου 2014
επιλογη προισταμενων πρωτοβαθμιας εκπαιδευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου